Min intervju med näringsgurun Fredrik Paulún

Intervju via email, maj 2011.

Robert Stasinski:
Fredrik, jag vill jag gå rakt på sak och fråga dig, en aktiv nutritionist, debattör och entreprenör, hur du hinner göra research, besöka konferenser och annat där ny kunskap om hälsa och kost presenteras, hur håller du dig alert i denna värld av föränderlig kunskap?

Fredrik Paulún: Mitt sätt att förkovra mig är att skriva böcker. Då tvingas jag gå genom hundratals studier och dra mina egna slutsatser. Jag besöker sällan konferenser eftersom de nästan alltid är sponsrade av stora företag och de vill ofta etablera en viss uppfattning. Sen läser jag mycket böcker också, men även där måste man inse att författaren driver en tes.

Robert Stasinski: CrossFit är exempel på en träningsform och livsstil som hämtar kunskap från evolutionär teori, speciellt kring människans tidiga miljöer och utveckling. Stenålderskost är ju en naturlig del av denna helhetsyn. Du har tidigare skrivit en bok om detta som kom för några år sedan, har du övergett de teorier och resonemang du för i denna bok eller förespråkar du fortfarande en sådan diet?

Fredrik Paulún: För mig är stenålderskost facit till varför vi mår bra eller dåligt av viss föda, och dessa evolutionsmedicinska tankar bör gå igen även när det gäller träning, sömn, stress etc. Dock är människan även till viss del anpassbar med tanke på de epigenetiska effekterna, dvs. vi kan inom vissa gränser anpassa oss till en förändrad föda.

Fredrik Paulún

Robert Stasinski: Du har skrivit om fettförbränning utan träning i en bok. Hur ser du själv på träning i förhållande till hälsa, kan man ge samma näringsrekommendationer till fysiskt aktiva som soffpotatisar?

Fredrik Paulún: Nej, träning förlåter det mesta och även de som slarvar med kosten uppnår resultat. Dock är det självklart ännu bättre om man som tränande också sköter sin kost.

Robert Stasinski: Du har också lanserat en diet (Isodieten) med makronutrinterna fördelade på tre lika stora delar av 33% fett, kolhydrater och protein. Berätta gärna om denna diet och teorin och forskningen bakom. Finns det egentligen någon skillnad mellan denna diet och Zondieten lanserad på 90-talet av Barry Sears?

Fredrik Paulún: Skillnaden är att vi har gjort dieten glutenfri och tar hänsyn till faktorer som mättnadsindex och fettkvalitet baserat på nyare forskning. Dessutom är vi måna om att maten ska vara näringsmässigt optimal med avseende på vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Robert Stasinski: Vad är då egentligen LCHP (Low Carb, High Protein), en diet som nu associerats med ditt namn, bland annat i Expressen nyligen. Är detta ett sätt att casha in på hypen kring LCHF?

Fredrik Paulún: Nej, LCHP är ett etablerat begrepp och Expressen hade frågor om det. När det gäller rykten är det så mycket som surrar att man inte kan ha koll på allt, men faktum är att skulle jag anse att LCHF vore det optimala sättet för friska människor att äta så skulle jag förespråka det. Svårare än så är det inte, men jag anser att kolhydratintaget är för lågt och fettintaget för högt för optimal hälsa och livskvalitet för friska människor.

Robert Stasinski: Journalisten Gary Taubes och ‘kostdoktorn’ Andreas Eenfeldt är två kända profiler inom nutrition som gång på gång beskrivit problemen med det moderna paradigmet kring kost. Då tänker jag främst på de rådande uppfattningarna kring fibrer, mättat fett och kolhydraters betydelse för insulin och fettinlagring och hälsa. Hur ställer du dig till den massiva kritik och kovändning bland vissa läkare och nutritionister i frågan om dessa aspekter av nutritionsforskningen?

Fredrik Paulún: Jag tar det mer ro eftersom jag helt enkelt inte håller med dem. Notera att det nästan alltid är läkare som hoppar på dessa teorier och de har kontakt med sjuka människor. Visst kan vissa av dessa som diabetiker, epileptiker, vissa cancerpatienter etc må bättre av den kost de förespråkar, men det gäller inte de flesta friska människor. Varför sätta en frisk människa som mår bra av att äta lite av varje på en LCHF-kost? Det finns inga studier som visar att en frisk människa mår bättre av en sån extrem kosthållning. Jag har inte ännu stött på någon person med en akademisk utbildning inom kost (t ex dietist eller nutritionist) som förspråkar LCHF. Det kanske finns, men nästan alltid är det personer med mycket liten kostutbildning som dessutom arbetar med sjuka människor som gillar konceptet.

Robert Stasinski: Nutritionsvetenskap är ju stadd under ständig förändring beroende på det komplicerade med studera vad folk stoppar i sig under långa tidsperioder. Du har själv skrivit om kokos och dess egenskaper som något du nyligen ändrat uppfattning om. Finns det stor rädsla bland nutritionister att erkänna när forskningen pekar åt ett nytt håll och vad kan göras åt detta?

Fredrik Paulún: Generellt kanske det gör det eftersom många förlorar prestige då. Personligen tycker jag att det är jättekul när det sker förändringar i vetenskapens syn på saker, eftersom det tyder på att forskningen går framåt. Faktum är att vi bara skrapat på ytan när det gäller studierna hur maten påverkar människan. Vi lär oss mer och mer och det gäller därför att vara ödmjuk i sin hållning och inte tvärsäkert hävda att ”så här är det”.

Robert Stasinski: Nutritionisterna Robb Wolf och Loren Cordain är två förespråkare för en ganska strikt hållning till stenålderskost. Jämfört med dina rekommendationer tvekar de kring nötter (hög halt Omega-6), mjölkprodukter (ökar auto-immuna sjukdomar), baljväxter (ökar auto-immuna sjukdomar, protein som är problematisk för magen). Hur ställer du dig till dessa resonemang?

Fredrik Paulún: Nötter är det nog ingen som avråder oss från att äta, men frön hamnar ibland i blåsväder pga högt innehåll av omega-6. För 5-10 år sen pratades det mycket om kvoten omega-3/omega-6 och att den skulle vara jämn. Nu börjar ledande forskare gå från den teorin och många hävdar att det snarare handlar om det absoluta  intaget av omega-3 som inte får vara för lågt. Omega-6 (linolsyra) är en i grunden nyttig fettsyra som är livsnödvändig, och forskning har visat att det är mycket lättare att hålla kroppsfettet nere när man äter mycket av den än när man t ex äter mycket av långkedjat mättat fett som i kött etc.

Taggad , , , , , ,

One thought on “Min intervju med näringsgurun Fredrik Paulún

  1. […] min intervju med en av Sveriges mest kända kostrådgivare Fredrik Paulun, publicerad här förra veckan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: