Några avslutande tankar om Modernautställningen

The chosen ones - Modernautställningen 2011

Det har den senaste tiden pågått vad många beskrivit som ”en livlig debatt” kring förra årets upplaga av Modernautställningen2010. För min del handlar det mest om en kritisk process där utsagor och värdeomdömen av kritiker snarare än bekräftat och omfamnat systemet de ingår i, faktiskt rört runt i den beska grytan. Att många sett detta som ett problem eller tecken på något som slint fel har jag ingen sympati för. Jag tycker det var en av de första försöken till granskning av den svenska kritikerkåren, som kollektiv betraktat.

Då jag personligen har svårt att se att det skulle vara någon extrem skillnad i genomförande och presentation mellan årets upplaga och den som visades 2006, får det mig att söka en annan slutsats: Konstkritiken och inte minst den internationella förväntan som byggs upp av kritisk teori, filosofi, konstteori, konstkritik och annan journalistik genererar ett slags originalitetsidé som är ur fas med konstutvecklingen. Med det menar jag att den tysta överenskommelsen kring hur konsten bör utvecklas och därmed vad som är institutioners och curatorers ansvar inför den verkar hamnat ur fas. För på fyra år har inte mycket hänt på internationella biennaler, mässor eller gallerier runt om i världen. Så varför är det så viktigt att Modernautställningen2010 nödvändigtvis bör gå en annan väg?

Det finns naturligtvis en myriad av anledningar – hatet mot konstnärlig forskning, den arroganta framtoningen av curatorerna och museet – men frågan om vad vi som publik kan vänta oss av en statlig myndighet i termer av konstnärlig framsynthet och experimentlusta kvarstår. Det som ska bli spännande under 2011 är vad Daniel Birnbaum anser att konstnärlig utveckling är för något.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: